Inspireras av andra

Här hittar du rekommendationer och tips på digitala tjänster, utbildningar, kurser, sångövningar och metoder. Allt från applikationer att ladda ner till din telefon, till tips kring hur man bäst börjar en sång. Har du tips på metoder och verktyg som borde finnas med? Kontakta oss!

Verktygslåda: Ung Musikplats

Svenska kyrkan

Utifrån projektet Ung Musikplats kan du hitta metoder och tips om praktisk musik-teoriundervisning, moment i orgellektioner, relationsbyggen, körövningar, taktartsklapp och mycket mer.


TA TON! – fortbildning i sång med små barn 

Ensemble Yria

Ensemble Yria bjuder på kalla fakta kring barnrösten och praktiska verktyg att ta till när du sjunger med små barn. Inspiration till härliga sångstunder på barnens villkor! I en tretimmarskurs får du lära dig mer om små barn och deras förutsättningar för sång genom föreläsning i storgrupp och workshop i mindre grupper. Målet efter genomförd kurs är att du som deltagare har en bank med nya verktyg att prova, kanske redan imorgon, i din barngrupp. Utdrag ur kursinnehåll: 

  • Teori och praktik kring röstens funktion och anatomi hos barn och vuxna

  • Sång- och rörelseövningar

  • Verktyg som främjar en sjungande och engagerad barngrupp

  • Reflekterande samtal kring sångmetodik med små barn och hur den kan tillämpas i din egen verksamhet


Saga, Rebecka och Fatma på läger. Foto: Helena Isaksson Baeck.

Låtskatten – Songlines

Songlines är ett nationellt nätverk som skapar möjligheter för unga människor att utvecklas med musik och kultur över alla gränser. Med stöd från Kulturrådet, Stiftelsen Signatur och en rad samverkansparter, har projektet Songlines samlat låtar, texter och kompositioner från barn och unga som har deltagit i Songlines aktiviteter. Songlines professionella ledare har samlat, arrat och skrivit noter och resultatet är samlingen Låtskatten.

Allt material i Låtskatten finns digitalt och är gratis att ladda ner här.

En riktig skattkista av musik från hela världen! Mer information hittar du på projektets hemsida.


Notysing - En app som lär dig sjunga!

Lär dig musikens grunder på ett musikaliskt och roligt sätt genom att sjunga! Appen Notysing erbjuder interaktiva sånglektioner där du lär dig sjunga efter noter och på köpet får grundläggande musiklära, tonnamn, skalor, tonart, rytmer och mycket mer. Utvecklad av musiklärare och forskare i ett pågående forskningsprojekt som involverar Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Doremir Music Research.  

Du blir guidad av din digitala musiklärare Noty som ger dig feedback på det du gör, på din nivå, alldeles från början och hela vägen. Appen har testats i musikundervisning i grundskolans högstadium och gymnasiet, men kan självklart användas också av vem som helst som kan läsa, oavsett ålder eller förkunskaper.  

Notysing är ett resultat av MITIS-projektet (Musikalisk IT i skolan) vid Kungl. Musikhögskolan som syftar till att utforska möjligheterna till att skapa interaktiva läromedel där ny teknologi används för att interaktivt och kreativt förmedla kunskap om musikalisk struktur och innehåll. Projektet leds av Sven Ahlbäck, Professor i svensk folkmusik på Inst. För folkmusik vid Kungl. Musikhögskolan och ledamot i Kungl. Musikaliska Akademien.  


Tre tips till dig som ska leda sång på skolavslutningen

Ung i kör

Tre värdefulla tips - såhär börjar man en sång!

Du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart... Sommarlovet är bara någon vecka bort och kanske behöver du eller en kollega några sista-minuten-tips på hur både barnen och skolavslutningens repertoar kan komma till sin rätt. Hur kan man starta upp en sång och hur kan man komma ihåg texten? Sjungande barn frågade Petter Ekberg, körledare för Göteborgs Domkyrkas Goss- och flickkörer om han hade lust att dela några värdefulla tips att tänka på när avslutningssångerna ska slutputsas. Tillsammans med några ungdomar från UNGiKÖRs ledarutbildning, spelade de in en kort film med tre fantastiska tips!


MusikA - En app för barn i förskoleåldern!

MusikA är en app för barn i förskoleåldern och deras vuxna, utvecklad av UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum i samarbete med företaget Do-Fi/Edurama. Appen är tänkt som ett lekfullt musik- och rytmikpedagogiskt verktyg för liten och stor. Med appen vill UNGA Musik i Syd få barn att upp och hoppa och röra på sig, sjunga och spela. Under knapparna StartA, SjungA, DansA, YogA, SpelA, SpråkA och VilA döljer sej många spännande upptäckter. Flera av dem går även att beställa som levande musikupplevelser.
Läs om allt som finns i appen här.

Appen är gratis och fungerar på alla enheter. Hämtas i App Store eller laddas ned på Google Play.


We Are Voice

We Are Voice, ett digitalt musikinitiativ med utbildning och aktiviteter. Unga toner är ett musikprojekt för skolelever med en final i form av en stor konsert eller en virtuell kör. I musikprojektet tas det fram skräddarsydda sångarrangemang för eleverna i projektet. Alla elever och lärare får sedan tillgång till musiken i sin egna grupp musiktjänsten We Are Voice.

Därifrån kan eleverna öva på musiken i klassrummet och hemma. Finalen sker i form av en konsert eller en virtuell kör där eleverna spelar in sina egna bidrag genom We Are Voice tjänsten. Förutom det skräddarsydda material för projektet finns även hundratals andra arrangemang som läraren och eleverna kan jobba med.

Ett rikt musikliv består av också av konserter, fysiska eller digitala. Med hjälp av det digitala verktyget We Are Voice kan deltagarna öva i skolan och hemma, för att sedan uppträda tillsammans. Projektet möjliggör samverkan mellan regionens skolor, kulturskolor och lokala scener.


Barnröster i digitala musiktjänster

I samband med Kungl. Musikaliska Akademiens jubileumsutställning på Konserthuset Stockholm, frågade vi om inte Rebecca Wahren - rytmiklärare och waldorfpedagog, hade möjlighet att sätta ihop en lista på Spotify som representerar svensk barnrepertoar. Spellistan gick bland annat att följa genom att scanna en länk under utställningen.  

När Rebecca påbörjade arbetet med spellistan upptäckte hon att det var svårare än väntat: 
 
“Att hitta sånger och låtar där barn framför sångerna och i ett för barnrösterna passande register var lättare sagt än gjort. Det finns mängder av musik FÖR barn men då framförda av vuxna och, ofta, i den vuxne röstens register. Den genren där det var lättast att hitta exempel på sånger var barnkörsrepertoar, där utmärkte sig också en kunskap och medvetenhet kring barnens röster och omfång. Förvånansvärt var också avsaknaden av sånger och stycken på svenska insjungna av barnröster få. Där finns det definitivt ett hålrum att fylla! Helt enkelt: Mer musik framförda av barn, för barn!”

Tanken är att denna spellista ska hållas levande och uppdateras med ny barnrepertoar med tiden. Sjungande barn vill därför lyfta och tillgängliggöra spellistan i våra kanaler. Saknar du repertoar och tycker att listan kan fyllas på ytterligare? Hör av dig till Sjungande barn!