Tillbaka till alla evenemang

Musik som medicin

MUSIK SOM MEDICIN – en väg till existentiell hälsa

Musik har en unik förmåga att beröra och engagera, skapa delaktighet och hjälpa oss att se på livet med nya ögon. På vilka sätt kan musiken finnas med för att ”förhindra och behandla sjukdom och verka för att upprätthålla mänsklig hälsa”?   

Webbinariet går att se t.o.m. 4 april.


Välkommen till ett kostnadsfritt webbinarium arrangerat av Sveriges Kommuner och Regioners nationella Kraftsamling för Psykisk Hälsa.

Onsdagen 22 mars kl. 9.00 – 12.00 via Zoom
Anmäl dig här.

Program

09.00 – 09.15 Inledning och välkomstord

Om Kraftsamling för psykisk hälsa och delarenan ”Meningsskapande i vår tid”.
Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKR
Pia Litzell Berg, leg.psykoterapeut, moderator, medlem i delarenan


09.15 – 09.35 Samspel och sammanhang

Kören är en unik mötesplats med förmåga att riva murar och bygga broar. Det är en plats där du samtidigt är både avsändare och mottagare i projekt som Helsingborgs Världskör, Gospelfest på Malmö Live och Break the Silence (kring musikens betydelse för ungas psykiska hälsa).

Jonas Engström, kör- och kursledare, Årets körledare 2022, upphovsperson till materialet ”Små sånger om stora ord”


09.35 – 09.55 Med rösten som livslång resurs

I takt med att estetiska ämnen minskar i skolan är det många som delar en oro över att barn inte längre får tillgång till sina röster. Därför driver Kungl. Musikaliska Akademien den nationella satsningen Sjungande barn som med sången som klingande redskap ska minska utanförskap, stärka psykisk hälsa och öka respekten för musikämnet i skolan.

Ulrika Lind, projektledare för Sjungande barn och konsult inom kultur och samhälle


09.55 – 10.15 Den kulturella hjärnan

Vi får ta del av nya forskning som pågår kring musik, rytm och hjärna. Vad betyder musiken för inlärningen? Vad vet vi idag och varför kan musik nå fram till exempel vid demens där det inte går att kommunicera med ord?

Gunnar Bjursell, professor emeritus i genetik och biologi, koordinator för Kultur och Hjärna vid Karolinska Institutet


10.30 – 11.00 Estetiken, musiken och vår hälsa

Vad visar nya studier och forskning om det som händer i kroppen när vi musicerar? Vad innebär flow? Hur kan musiken hjälpa oss att öppna upp och skapa ett socialt hållbart samhälle?

Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan, docent inom socialmedicin, ordförande KMHs hållbarhetsråd samt initiativtagare till Center for Social Sustainability, CSS, Karolinska Institutet


11.00 – 11.30 Make Music Matter!

Tillsammans med Tim Bergling Foundation med visionen ”Ett samhälle där färre barn och unga mår dåligt och där alla som mår dåligt ska få stöd” vill det nationella nätverket Make Music Matter! demokratisera musik genom att ge unga möjligheter att med bland annat digitala verktyg tillägna sig musik som uttrycksform och kommunikationsmedel.

Göran Nikolausson, universitetslärare vid Linnéuniversitet samt initiativtagare och verksamhetsansvarig för det nationella nätverket Make Music Matter!

Klas Bergling, grundare och ordförande Tim Bergling Foundation


11.30 – 11.55 Samtal mellan föreläsarna och frågor från deltagarna

11.55 – 12.00 Avslutning

Föregående
Föregående
21 mars

Riksting för västerländsk konstmusik

Nästa
Nästa
25 mars

BUS-Lätt, Jag som ledare