Lina Blomqvist, sångpedagog och musiklärare, uppmuntrar till att använda röstens hela kapacitet
Runt om i vårt avlånga land finns det flera Sångpedagoger, körledare, musiklärare och pedagoger som bär på en enorm sakkunskap och arbetar för ett stärkt sång- och musikliv bland landets barn och ungdomar. Sjungande barn har haft turen att få byta några ord med några av dem. Först ut är Lina Blomqvist!
Lina Blomqvist är utbildad sångpedagog och legitimerad lärare i musik. Hon bor i Sundsvall där hon arbetar som grundskollärare i musik och ger sånglektioner till privatpersoner i alla åldrar. Denna termin har hon dessutom lett sånggrupper med femåringar via kulturföreningen Nacksta Kultur. Lina är aktiv och engagerad i projektet Rösträtt - sång på barns villkor som drivs av Musik Västernorrland och är en del av en nationell satsning för att lyfta frågan om hur man bör sjunga med barn.
Hej Lina! På vilket sätt arbetar du med barn och sång?
“Jag leker mycket med rösterna och försöker locka barnen till att använda röstens hela kapacitet. Starkt och svagt, högt och lågt, olika klanger såsom ‘gnälligt, stort, platt’, ‘sjung som en farbror, som en häxa, som en mus, som en operasångare’. Barnen hänger på och då blir det lättare att plocka in de elementen sen, när man sjunger sånger också.”
Varför tycker du att barns sång måste får ta mer plats i undervisningen?
“Hela Sverige börjar tystna. Det är fler människor som säger att de ‘inte kan sjunga’ än de som tycker att de kan. Om man inte tycker att man kan sjunga väljer man oftast att inte vara med. Detta är något som har pågått under en längre tid och har man inte fått sjunga som barn, har man aldrig fått möjlighet att lära sig eller vänja sig. Det blir svårt att veta att eller om man faktiskt kan.
Jag tycker att det finns så oändligt många fördelar med att sjunga tillsammans, ur hälsoaspekter, gemenskapsstärkande, alla är på samma villkor. Ja, alla får en chans att delta, det vill säga om de vuxna hittar barnens röstläge så deras instrument - rösterna, kan fungera. Allt går att jämföra med en blockflöjt, de har sin lägsta ton på c vilket generellt sett är samma ton som bland de flesta barn. Nedanför den tonen blir det inget ljud. De flesta vuxna är bekvämast i ett lägre läge och börjar sjunga för lågt utan att tänka efter, då blir det omöjligt för barnen att delta. Jag tror att vi måste förändra detta i grunden. Sjungande barn behöver lyftas på alla nivåer och bli en del av allmänbildningen - barns röster är ljusare än vuxnas.”
Ser du några utmaningar och utvecklingsbehov bland sångpedagoger och sångundervisning?
“Jag tror att det är jätteviktigt att alla som jobbar med sång bland barn och ungdomar arbetar med hela rösten och inte bara popljudet, fullrösten eller talrösten. Att utveckla en lätt höjdklang/falsett gynnar röstens helhet. Sen tycker jag att det är viktigt att skilja mellan en “sångcoach” som gillar att sjunga och har börjat lära ut sång till andra och en sångpedagog som har 4-5 års högskoleutbildning. Det är otroligt mycket arbete bakom att både komma in på musikhögskolan och sedan ta sin examen.”
Vad ser du för potential?
“Jag tror på Sjungande barn. Jag tror att det är helt rätt tid att väcka den stora massan så vi kan vända trenden både kunskapsmässigt och teoretiskt men också i praktiken. De stora popkörerna som dykt upp över hela landet vittnar ju om att folk vill sjunga. Om de som är ansvariga i de sammanhangen också kan dela denna information till sina deltagare kan vi nå den stora massan. Jag tror det är något djupt naturligt i att sjunga och att sjunga tillsammans. Det är något vi människor alltid har gjort.
Vi i Musik Västernorrlands Rösträtts-satsning inkluderar Världsröstdagen den 16 april 2021 i vårt projekt. Då vi vill dra med hela landet på en sjungande manifestation för att just lyfta detta till allas öron!”
Vad skulle den nationella satsningen Sjungande barn innebära för dig och din roll som sångpedagog?
“Det innebär att jag nu är ansvarig för Rösträtt Västernorrland där min huvudsakliga roll är att fortbilda pedagoger i förskolan, vilka är de stora hjältarna på lång sikt om de tar till sig detta och förvaltar det i sina verksamheter. Jag kommer att ha både individuella träffar, små diskussionsforum och gemensamma storträffar (beroende på coronaläget såklart), digitalt och i verkliga livet.
Jag skulle gärna vilja se en satsning i kommuner och skolor för att främja barnsången ytterligare och där skulle jag kunna bidra med kompetensutveckling. Jag skulle gärna leda personalkörer inom både barnomsorg och högskoleutbildningar för pedagoger som ska jobba i förskolan och grundskolan.”
Lina är aktiv och engagerad i Musik Västernorrland, vilka har producerat denna fina film om projektet Rösträtt - Sång på barns villkor.