Nyhetsbrev oktober 2020

Foto: Maria Andrea Garcia

Foto: Maria Andrea Garcia

Sjungande barn säger hej till höstens utmaningar med tillförsikt

Tack för att du är här och för ditt tålamod!

“Sång och särskilt körsång är på agendan i relation till pågående pandemi - vi vet att sången bidrar till en glädjande tillvaro, och att barn vill sjunga precis som vanligt! Men vi noterar också att både förskola och skola dras med många utmaningar i den här tiden, att behoven av bra redskap för barn och pedagoger måste synliggöras, liksom behoven av nya strategier för den körverksamhet som sker utanför skolan.

Därtill vet vi att många barn och unga mår dåligt, och vilken resurs den egna rösten kan vara för att hitta välbefinnande och mening. Som en del av projektet Sjungande barn håller forskargruppen Sånghälsa i skolan på att förbereda studier för att ytterligare belysa utmaningar och möjligheter kring samhällsförändrande insatser. Vårt team som arbetar med Sånglab förbereder sig för att hämta hem erfarenheter från det brittiska projektet Sing Up och tar sikte på ett motsvarande nationellt program för Sverige genom ett projekt med hundratals involverade.

Tack ni som hör av er och ursäkta att svar kan dröja, projektet befinner sig fortfarande i projekteringsfasen och arbetar idogt för att stärka förutsättningarna för utvecklingsarbetet, bl.a genom att trygga långsiktig finansiering. Tack för ert tålamod! Era berättelser om vad som händer kring barns sång på olika håll i landet är en fin referensyta för de kontakter KMA har med politiker och andra beslutsfattare på både nationell och lokal nivå gällande barns röster.” 

- Ulrika Lind, Projektledare Sjungande barn

I samtal med Lovisa Kronstrand Alinder, sångpedagog: Hur minskar vi smittorisken under sångtimmarna i höst?

“Höstterminen är här. Körvärlden har fått tydliga riktlinjer från folkhälsomyndigheten om sång i coronatid. Vi ska ha två meter mellan sångarna, både under sång och andra moment. Vi ska inte dela material med varandra. Vi behöver gott om tid före och efter övningen för att vädra, hantera material och möta människor. Lokalernas kapacitet kan tvinga oss att minska grupper, träffas varannan vecka eller förkorta repetitioner.

När det gäller de sjungande barnen kan vi varken ses mer sällan eller hoppa över en årskull. Precis som vanligt är kontinuitet och gemenskap grundpelare i barnkörverksamheten. Vi behöver bli en vana! Vi behöver tid för att prägla barnen och bli en klingande del av deras tankevärld. Vi vill lära känna familjerna och vara en självklar och viktig del av vardagen. Nu står vi helt klart inför utmaningar.

Vad går att göra på två meters avstånd? Det har faktiskt sina fördelar att få en alldeles egen plats, långt från den sjungande grannen. Att hålla fokus på den gemensamma aktiviteten är lättare, småprat och buffande blir svårare. Man hör den egna rösten väl, kroppen får gott om plats och man har god utblick över rummet. Många lekar går att modifiera så att man stannar på sin plats, om än i rörelse. Projektor och whiteboard är bra hjälpmedel för att överbrygga stora distanser.

Och familjerna? Håll tät kontakt med familjerna. Ge ögonblicksbilder från övningen i mail, sänd live från övningen en stund (om ni har allas godkännande) eller gör ett litet ljud-vykort. Bemanna dörrposten efter övningen. Ses utomhus och bygg upp en samhörighet. Skapa trygghet genom att vara tydlig med mått och steg för en ökad smittsäkerhet.

En välplanerad kapprumssituation med bra flöde, lagom många vuxna och gott om handsprit behövs i höst. (Se till att handspriten inte finns inom räckhåll för de allra minsta barnen!) Kanske är det just nu vi behöver ökad bemanning. Det är kring de sjungande barnen vi behöver kraftsamla!” 

Lovisa Kronstrand Alinder, Sångpedagog, Sveriges Kyrkosångsförbund

Vad har hänt sen senast?

Sjungande barn - På engelska!

På hemsidan berättar vi om andra initiativ som samspelar med målen för Sjungande barn. Nu finns det även en engelsk översättning av hemsidan att kommunicera med dina internationella kontakter inom området för barns sång. Välkomna att hänvisa dem hit

Enkätundersökning: Vad händer med körsångare som inte får sjunga under coronapandemin?

Vad händer med körsångare som inte får sjunga under coronapandemin? En fråga som Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan, och Töres Theorell, professor emeritus vid Karolinska Institutet ställde till Sveriges Körförbund tidigare i april. En enkätundersökning genomfördes, och samlade in svar från närmare 3000 körsångare över hela landet.

Körsång skulle kunna påverka hälsan i en positivt bemärkelse, både fysiskt och mentalt. Förutom att körsången bland annat engagerar stora muskelgrupper i kroppen är det en social aktivitet som har stor betydelse för både barn och äldre. Nu har enkätundersökningen blivit sammanställd i en rapport, där det framgår att avsaknaden av körsångens positiva effekter är stor. 

Läs hela rapporten från enkätundersökningen om du är nyfiken på fler resultat!

Svensk musikvår och Sjungande barn!

Foto: Adam Wrafter

Foto: Adam Wrafter

Nästa år firar Kungl. Musikaliska akademien 250 år, detta vill festivalen Svensk Musikvår fira genom att lyfta projektet Sjungande barn och se till att fler nya sånger skrivs för barn. Bilden ovan är tagen tidigare i våras, när Stockholms Saxofonkvartett spelade in tonsättaren Maria Lithell Flygs musik till barns egna texter. Inspelningen gjordes tillsammans med elever från kulturskolan, under ledning av Carin Norrby.

Svensk Musikvår 2021 kommer synliggöra barns sång genom konserter där akademiledamöter som är aktiva inom det nutida musikområdet får kurera ett antal konserter utifrån sina unika kompetensområden. Dessutom kommer föreläsningar med forskare och musikvetare
arrangeras. Där presenteras flera klingande musikexempel som rör unga musiker.

Farsta grundskola Adolf Fredriks musikklasser med nytt inspelningsprojekt

Farsta grundskola Adolf Fredriks musiklasser håller just nu på att spela in en samling av sånger för barn i åldrarna 0-6. Som många andra har skolan fått stänga ner sin konsertverksamhet till följd av corona-pandemin. Med allehanda lösningar, som inspelningar och sång utanför äldreboenden och förskolor, har de försökt upprätthålla entusiasmen för sången och musiken.

Inför konserterna delas ofta en digital länk som körsångarna kan öva till. Notera att musiklärare och körledare önskar goda förebilder och efterlyser bra inspelningar i bra tonarter. Utbudet av sånger tillgängliga för små barn är dock långt ifrån representativt. Musiklärarna Anna Cederberg-Orreteg och Maria Goundorina Marcus Josephson har därför övat in och spelat in sånger med elever från årskurs 4 och 5. Nu hoppas de få lokalt gehör och i förlängningen en produktion som kan spridas till förskolor och till förstagångsföräldrar. Sjungande barn tycker detta är ett väldigt fint initiativ och önskar Farsta grundskola Adolf Fredriks musiklasser ett stort lycka till!

UNGA Musik i Syd bjuder in till Konferensen Sång & Språk 11 november 2020

Den 11 november 2020 håller UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrums årliga höstkonferens. Konferensen bjuder in till en heldag full med kompetensutveckling om barns sång och språkutveckling med liveakter, föredrag och internationella gäster. Dagen är en del av Utvecklingscentrums 10-årsjubileum och arrangeras med stöd av Kristianstads kommun och Region Skåne.

Det finns ett ytterst begränsat antal platser för konferensen. Läs mer om konferensen här och anmäl dig via detta formulär.

Projektledning, kommunikation och kontakt

Har du tankar eller frågor om projektet? Välkommen att kontakta projektledningen.

Har du frågor om nyhetsbrevet, hemsidan eller frågor av teknisk karaktär? Vänligen kontakta projektets kommunikatör:

Sanna Neumann, kommunikatör Sjungande barn
barn@musikaliskaakademien.se  
Tel. 070 72 62 564

Läs mer om behandlingen av dina personuppgifter här