Sånghälsa i skolan – en samhällelig angelägenhet

Redogörelse

Hur studerar vi sambandet mellan musik och hälsa i skolan?

Forskargruppen Sånghälsa i skolan (SiS) fortsätter under hösten 2022 och våren 2023 med att möta omkring 200 barn, i åldern 8-9 år, på grundskolan.

Varför just sång?

Sång innehåller komponenter som förmodas stärka många förmågor däribland språkliga förmågan, men sångens effekt på just språkfärdigheter vet vi mycket lite om. Forskningsprojektet strävar efter att undersöka effekter av en evidensbaserad undervisningsmodell för sångundervisning.

Daglig sångkvart

Musikläraren på skolan erbjuder en daglig sångkvart under fem veckor för skolklasser på lågstadiet. Sånginterventionen sker i barnens hemklassrum under ledning av musiklärare på respektive deltagande skola. Sångrepertoaren förbereder och väljer musikläraren på respektive deltagande skola, förutom två obligatoriska sånger forskargruppen valt ut i förväg. Forskargruppen undersöker om och hur studiero, kognitiv-, språklig-, emotionell- och social utveckling hos barnen påverkas.

Barn och sång i centrum

Sånghälsa i skolan är ett forskningsprojekt där barn och sång står i centrum hela vägen, barnen är delaktiga i alla moment som sker tillsammans i klassen, på grupp- respektive individnivå. Till sommaren 2023 planerar forskargruppen att ha följt fyra grundskolor för datainsamling, för att i kommande olika steg analysera och studera länken mellan musik och hälsa i skolan, bygga kunskap kring kopplingen mellan musik, lärande och välbefinnande i skolan. Sånghälsa i skolan (SiS) består av forskarteamet: Pia Bygdéus (PI/forskningledare), Eva Bojner Horwitz, David Johnson, Petri Laukka, Viveka Lyberg-Åhlander och Birgitta Sahlén.

Följ gärna forskningsprojektet här. 

Läs mer om forskning kring barn och sång här.

Barns rösträttigheter – ett forskningsprojekt inom Rösträtt

Rösträtt – sång på förskolan är ett nationellt samarbetsprojekt och sångsatsning inom YAM Sweden och en del av rörelsen Sjungande barn, Kungl. Musikaliska Akademien, som riktar sig till barn och personal på förskolan. Genom projektet ges barn och vuxna inspiration att sjunga mer i den dagliga verksamheten och kunskap om sång på små barns villkor. Idag är 20 av 21 regioner anslutna till projektet och inkluderar 59 utbildade sångcoacher som besöker förskolor i hela Sverige.

Under detta år, 2022, har Linn Hentschel, universitetslektor vid Institutionen för estetiska ämnen vid Umeå Universitet, anslutits som forskare till Rösträttsprojektet. Tillsammans med sångcoacherna i Rösträtt undersöker hon demokratiska och genusmedvetna perspektiv på att leda sång med barn. Detta nyss påbörjade forskningsprojekt fortsätter Linn Hentschel även under 2023.